EVERYDAY

PASTA

ישראלית על האגם

מאפה ריבה פיני

עוגות ומתוקים

Sfogliatine finlandesi

Torte e dolci

השנה הקיץ דילג עלינו, מחודש יוני לא היה לנו אפילו שבוע אחד רצוף של שמש. הגשם והאפור לא עזרו במיוחד למצב הרוח ובטח שלא לגינה ולצמחים. אם בדרך כלל גדלה לנו כמות מספקת של ירקות כדי לשמר לחודשי החורף השנה הדבר היחיד שהצלחתי להכניס לצנצנת היה ריבה, קודם מדובדבנים ועכשיו משזיפים. השזיפים שגדלים אצלנו הם מזן מיוחד, באיטלקית הם נקראים Susine והם קצת יותר גדולים מדובדבנים ומתוקים לא פחות.

בשיטוטי בפינטרסט הגעתי לבלוג המשגע cake crumbs & beach sand, אחד הפוסטים מוקדשים למאפה ריבה מסורתי מפינלנד שקצת מזכיר בצק עלים רק הרבה יותר קל להכנה והמתכון כל כך פשוט ומוצלח שלא ערכתי בו שינויים בכלל.

susine

  • מאפה ריבה פיני – Joulutorttu
    המתכון המקורי מכאן
  • לבצק:
  • 250 גרם גבינת ריקוטה
    250 גרם חמאה
    250 גרם קמח לבן (2 כוסות פחות 3 כפות)
    ביצה טרופה להברשה
    למילוי:
    כחצי כוס ריבה
  • מניחים בקערה חמאה קרה חתוכה לקוביות וקמח ובעזרת האצבעות מעבדים לתערובת פירורים. מוסיפים את גבינת הריקוטה ומערבבים עד לקבלת בצק אחיד. יוצרים כדור, מקמחים קלות, מועכים אותו לדיסקית, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה. **ניתן להכין את הבצק גם במיקסר.
    מוציאים את הבצק מהקירור, מניחים על משטח מקומח, מרדדים מעט ומקפלים לשלוש, כמו מעטפה: מקפלים את השליש התחתון על השליש האמצעי, ואת השליש העליון מקפלים עליהם. מרדדים את הבצק המקופל לעלה בעובי של 0.5-1 ס"מ (לא צריך להיות מאד דק) חותכים את העלה לריבועים של 8*8 ס"מ (בערך), חותכים באלכסון את ארבעת פינות הריבוע כמעט עד לאמצע (שימו לב לתמונות) ובמרכז מניחים כפית ריבה. מקפלים את ארבעת הפינות למרכז הריבוע ומהדקים אותן היטב, מניחים את העוגיות על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מברישים בביצה טרופה ואופים בתנור שחומם מראש על 225 מעלות כ – 15 דקות, או עד השחמה. לאחר שהמאפים התקררו מפזרים מעליהם אבקת סוכר ומגישים.

מאז שנתקלתי במתכון הזה המאפים האלו מככבים אצלנו בסופי שבוע (יש לי חיבה גדולה למתכונים שקל לזכור אותם בעל פה). וגם בשבוע שעבר, כשסבתא שלי קפצה לביקור הכנתי לה אותם ועל הדרך היא לימדה אותי ש:

טיפ מסבתא #1: אם גיליתם (כמוני) באמצע ההכנה שאין לכם ביצה כדי להבריש את המאפים לפני האפייה – לא קרה שום דבר, אפשר פשוט להשתמש בשמן.

טיפ מסבתא #2: נשאר לכם בצק עודף – לא זורקים! מגלגלים אותו לנחשים קצרים, אבל לא מאד דקים, מברישים במעט שמן (או ביצה) על משטח העבודה מפזרים מלח, מגלגלים את הנחשים על המלח ואופים כרגיל – ככה תקבלו מקלות מלוחים שאי אפשר לעמוד בפניהם. למקלות מתוקים – פשוט להחליף את המלח בסוכר.

15

Sapete benissimo com'è andata questa estate, se si possono chiamare questi ultimi mesi Estate. Piogge in continuazione che non hanno portato che disastri nell'orto. Se in un anno normale riusciamo a produrre abbastanza anche per fare delle conserve, questa volta l'unico prodotto che sono riuscita a mettere nei vasi é stata la marmellata, prima di ciliegie e ora di susine.

Girando su Pinterest ho trovato questo blog fantastico, cake crumbs & beach sand, dove in un post si racconta la storia di questi sfoglie finlandesi. La ricetta é cosi perfetta che non ho cambiato nulla.

13

  • Sfogliatine finlandesi- Joulutorttu
    La ricetta originale: qui
  • Per la sfoglia:
  • 250 gr. di ricotta
    250 gr. di burro
    250 gr. di farina 00 (2 bicchieri meno 3 cucchiai)
    Uovo sbattuto da spalmare
    Per la farcitura:
    Ca. mezzo bicchiere di marmellata
  • In una ciotola mettere cubetti di burro e la farina. Lavorare con le dita fino ad ottenere un composto sabbioso. Aggiungere la ricotta ed impastare il tutto. Formare un panetto, avvolgerlo nella pellicola e lasciare riposare in frigo per circa un'ora. Si può anche preparare l'impasto usando il robot. Stendere la pasta e piegarla in tre come una lettera: piegare il primo terzo verso il centro e coprirlo con l'ultimo terzo.  Stendere di nuovo per ottenere una sfoglia di circa 0.5-1 cm (non troppo sottile). Tagliare la pasta in quadrati di 8 cm circa, incidere ogni angolo con un taglio, lasciando uno spazio in mezzo per un cucchiaino di marmellata. Piegare le punte verso il centro e premere per incollare. Spennellare con un uovo sbattuto e infornare a forno preriscaldato a 225°C per ca. 15 minuti o finché non diventano dorati. Una volta raffreddati spolverare i dolci con lo zucchero a velo.

Da quando ho scoperto questa ricetta la faccio spesso (adoro una ricetta facile da memorizzare), settimana scorsa anche per la nonna che é venuta a trovarmi lasciandomi un paio di consigli:

Consiglio della nonna #1: Se scoprite alla fine della preparazione (come me) che non avete l'uovo da spennellare, potete sostituirlo tranquillamente con olio.

Consiglio della nonna #2: se avanza la pasta create dei piccoli serpenti, spennallateli con l'uovo, spargete del sale sul piano di lavoro e rotolateli sopra. Cuoceteli come i dolci e otterrete cosi degli ottimi bastoncini salati. Se li preferite dolci, invece del sale usate lo zucchero.

14

וזאת סבתא שלי, אצלי במטבח. 
Mia nonna, nella mia cucina
♥♥♥

  1. gonnabe40

    שרוני כמה יופי ושמחה יש בתמונות האלה!!!
    והכי מרגשת זו התמונה של סבתא במטבח שלך. מקסים <3

    1. לבנת דמארי

      מסכימה עם כולם פה. פשוט חגיגה לעיניים והכי חיממה את הלב הסבתא שתאריך ימים

  2. פיית העוגיות

    עוגיות מהממות 🙂
    לרוב מכינים אותן על בצק של גבינת שמנת,
    ואז הבצק יוצא פלייקי שכזה,
    מסקרן לגלות מה הריקוטה עושה להן.

    חוצמזה הצילומים שלך פשוט יפהפיים כמו תמיד
    במיוחד התמונה עם סבתא שבתה את לבי 🙂

    1. Sharon
      Sharon

      תודה רבה! אנסה גם את הגרסא של הגבינת שמנת, למרות שאני חושבת שהתוצאה תהיה דיי דומה

  3. אורן

    לא נותר לי אלא להנהן בהסכמה עם התגובות האחרות
    יופי של פוסט!
    יופי של תמונות!
    וכיף לך שסבתא שלך איתך במטבח…

  4. וויני

    איזה פוסט מיוחד ו…מרגש, במיוחד עם התמוה של סבתא שלך 🙂

    הבצק נשמע כל כך קל וכייפי שאני חייבת לנסות.
    ואפשר אפילו להתאים אותו לראש השנה – להשתמש בדבש במקום ריבה

    1. Sharon
      Sharon

      תודה רבה וויני, רעיון מעולה הדבש, אנסה אותו, אולי גם עם כמה חתיכות תפוחים 🙂

  5. טליה

    אין מילים! עוגיות יפיפיות וצילומים פשוט מדהימים! ינוסה בקרוב…

  6. Varda Zinamon

    ממש גרם לי להזיל ריר. הולכת להכין לשבת! ומה הדברים הצהובים שליד העוגיות?

  7. יובל

    איזה פוסט מקסים! העוגות נראות מצוין והתמונה שלך המצלמה מעולה בעיני. וגם של הסבתא! תודה!

  8. עומר

    נראה מושלם!! והתמונות כרגיל כל כך מוארות ויפהיות!!!

  9. miri

    מקסים!! מקסים!
    עושה חשק להכנס למטבח ולנסות.

  10. shuli

    אני מאוהבת!!!!! גילית את הבלוג שלך רקקקק היום!!!! ופשוט גמעתי את כולו בשקיקה במשך 3 שעות לפחות! מבלי לזוז מהמסך! עשיתי כבר רשימה של כל המתכונים שאני הולכת להכין! בהקדם! ורק השבוע התחלתי דיאטה! הרגת אותי!
    פשוט נהנתי מכל רגע, – מהשיפוצים, מהתמונות, מהמתכונים, וכל האיטליה האמיתית הזו!

    תודה תודה תודה!

    1. Sharon
      Sharon

      תודה תודה לך ! איזה כיף לקרוא את התגובה שלך, שמחה מאד שאהבת וברוכה הבאה לבלוג

  11. Rachel

    מקסים, התמונות הכתיבה והכי חשוב האווירה שיש בבלוג שלחו אותי לעדכון רשימת הקניות. אז זה המתכון הראשון ויצא מעולה, עצה שלי- כדי שהמאפה ישמור על הצורה יש לקרר את הבצק המקופל המוכן לפני הכנסה
    לתנור (מזג אוויר ים תיכוני בכל זאת). תודה על הבלוג המקסים

    1. Sharon
      Sharon

      תודה על העצה לגבי המזג אוויר, במקום לחלוטין!

  12. Jael

    Joulutorttu:) איזה נחמד לראות פה משהו כל כך מוכר לי!

    1. Sharon
      Sharon

      ?איזה יופי לגלות את הבלוג שלך! מה עם גרסא בעברית 🙂

  13. רות

    הכנתי היום ויצא מעולה!
    מתכון כל כך קל והתוצאה כל כך יפה.
    מאוד אהבתי את הנייטרליות של הבצק, כך שאפשר לשחק גם לכיוונים מלוחים.

  14. m

    אפשר להחליף את הריקוטה בשמנת חמוצה? או בלבן?

    1. Sharon
      Sharon

      לא ניסיתי, לדעתי זה ישנה את היחסים, כיוון שהריקוטה יותר מוצקה.

COMMENTS