פסטה פרסקה
Pasta fresca
נסענו לבקר את סבתא של פייטרו, הוא סופח מיד לעבודות גננות ואני ביקשתי ממנה שתלמד אותי איך מכינים פסטה. היא הביאה קרש עץ ענקי והניחה אותו על השולחן. במרכז היא שפכה ערימה של קמח ויצרה במרכזה גומה. לתוך הגומה היא שברה ארבע ביצים, קישקשה אותם והוסיפה מעט יין לבן.
לאט לאט היא הוסיפה את הקמח לבלילה, עזבה את המזלג בצד והתחילה ללוש. עשרים דקות שלמות היא לשה, בלי להתעייף, בלי לנוח ובלי להתפשר על המרקם המושלם של הבצק.
אישה בת 87, פשוט לא ייאומן.
מהבצק היא יצרה גליל ארוך, פרסה אותו לחתיכות והעבירה אותן אחת אחת בחריץ הכי עבה של מכונת הפסטה וחזרה על הפעולה שלוש פעמים עד שהגיעה לחריץ הדק ביותר.
את דפי הפסטה היא הניחה בחזרה על הקרש, פיזרה עליהם מעט קמח והניחה להם להתייבש כשעה. אחרי שהעלים התייבשו היא העבירה אותם שוב במכונה בחלק שחותך אותם לאטריות (Tagliatelle). את האיטריות הניחה שוב על הקרש, פיזרה קמח והניחה לייבוש.
כמויות: כמובן שהיה קשה להוציא ממנה וכמו כל סבתא היא ענתה לי: " צריך להרגיש"
- מתכון בסיסי לבצק פסטה
כמות ל-6 מנות - כ- 700 גרם קמח לבן
4 ביצים
כרבע כוס יין לבן
מניחים את הקמח בערימה, במרכז יוצרים גומה, שוברים פנימה את הביצים, מקשקשים אותם ומוסיפים את היין. בהדרגה מוסיפים את הקמח לבלילה ולשים היטב עד שמתקבל בצק אלסטי.
** אם הבצק יוצא דביק מדי להוסיף קמח ואם הוא לא מתאחד להוסיף מעט יין
** הטריק הוא הלישה – לשים לפחות עשרים דקות עד שמתקבל בצק אחיד ורך.
** זהו המתכון הבסיסי לבצק פסטה ממנו אפשר להכין דפי לזניה, רביולי, אטריות, ספגטי וכו'
ואחרי עשר שנים באיטליה סוף סוף אני יכולה להגיד שאכלתי את הפסטה הכי טעימה אוור!
Siamo andati a visitare la nonna di Pietro, lui é stato subito chiamato a fare i lavoretti in giardino e io sono andata in cucina a imparare come si fa la pasta fresca. Lucia ha portato un grande asse di legno, in mezzo ha disposto la farina a fontana, aggiunto le uova e del vino bianco. Piano piano ha incorporato la farina, poi ha messo via la forchetta e ha iniziato a impastare a mano. Venti minuti di fila ha impastato, senza fermarsi, senza riposare e non ha smesso finché non ha ottenuto l' elasticità voluta. Ha 87 anni la nonna e io sono rimasta senza parole.
Quando ha finito di lavorare la pasta ha formato un salame lungo e ha tagliato l'impasto a fette che ha poi schiacciato tra i rulli della macchina dal più spesso al più sottile. Ha lasciato asciugare circa un' ora i fogli di pasta e poi ha li ha ripassati nei rulli sagomati su misure delle tagliatelle. La pasta viene lasciata riposare per altre 24 ore, viene conservata circa una settimana senza coprirla e lasciandola in un posto asciutto. Quantità: come tutte le nonne mi ha risposto che bisogna sentire la pasta.
- Pasta fresca
Ricetta per ca. 6 persone - Circa 700 grammi di farina 00 di grano tenero
Circa ¼ di bicchiere di vino bianco
4 uova
Disporre la farina a fontana, sbattere al centro le uova, aggiungere il vino e impastare bene.
** se l'impasto è troppo asciutto aggiungere vino, se troppo bagnato aggiungere farina
** Il trucco é tutto nella lavorazione, bisogna impastare almeno 20 minuti
** Con questa ricetta base della pasta si possono preparare ravioli, lasagne, tagliatelle, spaghetti ecc.
E dopo 10 anni in Italia finalmente posso dire che ho mangiato la pasta più buona che c'è!
בתאבון Buon appetito ♥
בטוחה שהיא מרדדת עד העובי הכי דק? זה יוצא שקוף בכזה עובי. מעבר לעובי 6 (מתוך 9 במכונה שלי) זה נראה דקיק מדי, ללא מרקם בכלל. לא?
כנראה שזה משתנה בין מכונה למכונה. בכל מקרה הדף צריך לצאת מאד דק.
שרון זה נראה מעולה, אני חייבת להתחיל להכין בצקי פסטה, העיקר קניתי מכונה ולא עשיתי איתה כלום.
אז קדימה לעבודה!
וואוו, כמה סבלנות. לי אין. אבל התמונות משגעות:) .
תודה!
איך את חושבת שהיא הגיעה לגיל כזה בכזה כושר? 🙂 הפסטה נראית מעולה והתמונות יפות ביותר!
לגמרי בגלל הפסטה!
התמונות (כרגיל) מהממות. ללא ספק התחתנת טוב!
🙂
למדתי טיפ, להשאיר את הבצק לשעה לפני החיתוך לאטריות…
מיד מספרת לבעל. גם אני התחתנתי טוב… 😉
היא אמרה שאם מעבירים מיד שהבצק עוד רך הכל מתכווצ'ץ בחיתוך, ותודה!
אני גם רוצה סבתא איטלקייה, אולי היא מוכנה לאמץ אותי?
אני אשאל
אמרתי לך כבר שאני ממש ממש מקנאת בך 🙂
נשמע כ"כ כיף…
באמת היה כיף 🙂
אפשר להירשם לסדנה אצל סבתא ? 🙂
בשמחה!
איזה יופי.. כמה מרגש לקרוא ולראות עד כמה זה חלק ממנה ומהיום יום שלה. פשוט להעריץ. אני אנסה את המתכון . שבת שלום
תודה אורלי, זה בהחלט היה מרשים לראות אותה וזה מתכון שאמא שלה לימדה אותה!
שבת שלום גם לך!
איזה יופי של רשומה ואיזה נונה מרשימה.
20 דקות ללוש בצק??!! למה יש לי קנווד-שף?
יופי של צילומים והכל נראה שווה ניסיון.
תודה.
לי בקנווד קשה ללוש 20 דקות 🙂 אין לי מושג מאיפה יש לה כזה כוח בידיים!
תודה ושבת שלום!
מהיום, לא קונים פסטה..ושאלה: באיזה קמח סבתא משתמשת
היא השתמשה בקמח לבן רגיל
יאיי… בבקשה תאמצי אותי. 🙂 נשמע כל כך כייף אצלך
בשמחה!
תמונות מהממות. איזה יופי ואיזה כייף לך.
אחלה סבתא!! מתכון לשימור.
תודה איילה, לגמרי לשימור!
אחד הדברים שאני הכי אוהב בבלוגים של אוכל, בניגוד לאתרי מתכונים, זה הסיכוי ליפול על משהו אמיתי כמו הסיפור שלך על הפסטה הזו.
עקבתי אחריי המתכון ויצא מעולה. תודה רבה.
היי יואב, תודה שהגבת פה, גילית לי את העולם שלך, מקסים שם!
מהמם! יופי של תמונות וסיפורים 🙂
את חושבת שאפשר להחליף את הקמח הלבן הרגיל בדורום?
היי מאיה, לא ניסיתי אבל אני בטוחה שזה יעבוד מצויין גם עם דורום.
mio figlio ha frequentato la scuola ebraica a Torino,ma io purtroppo no ed allora ve lo scrivo in italiano:buona la pasta della nonna e brava a dire che bisogna sentirla,è il vero trucco-segreto-alla prossima
Shalom Andrea! Grazie per il tuo commento, si impara sempre nuove cose 🙂 Sharon.
אח, איזה אליפות של פסטה, גם אני רוצה סבתא כזאת
באמת יצא לה טעים 🙂
מגרה!!!!!!!!!!!!!!
🙂
שרוני, לא רק שהפסטה נראית מעולה, התמונות של סבתא של פייטרו והידיים שלה- מהממות!
יאללה מתי יוצא הספר?..אני מוכנה לעזור בעיצוב 🙂
תודה שרוני! בואי אליי.. נעבוד על זה 🙂
תהליך הכנת הבצק נראה משגע דרך הידיים שלה!
היה לגמרי מהפנט להסתכל עליה!
המתכון פשוט וקל להכנה. הכנו מחצי כמות רביולי במילוי דלורית ומהחצי השני פסטה. חיסלנו הכל במהירות. היתה תקלה חמורה אחת : נגמר לנו הפרמזן!
חמור מאד!
שלום שרון,
ראשית זו הזדמנות לומר לך שהבלוג מקסים, הנאה צרופה לראות, לקרוא וגם להכין 🙂
הכנו ממש זה עתה את הפסטה של הסבתא של פייטרו והיא יצאה מעולה!!!
ניסינו בעבר כמה מתכונים ואין מה להשוות.
מודה שנעזרנו במיקסר ללישה… שהרי אין לנו את הכוחות של הסבתא 🙂
ועדין יצא נוח לעבודה וטעים מאוד.
מה שכן הוספנו כמעט עוד רבע כוס יין כדי שיווצר בצק.
תודה רבה!
תודה רבה על התגובה! שמחה לשמוע
שכחתי…
הכנוו שני רטבים, אחד מהם של אורן מהבלוג ״אוכל מעשי״-רוטב של שום, לימון, שמן זית וריקוטה. מומלץ בחום! מיוחד וטעים מאוד!
היי שרון יש לי כמה שאלות…
יש הבדל אם אני לשה ביד לבין המיקסר?
ולמה להשתמש ביין? זאת הפעם הראשונה שאני שומעת על יין ולא על שמן זית וזה נוראה מעניין אותי למה..
ואת הפסטה לא עדיך קמח דורום?
תודה מראש!
היי שרון יש לי כמה שאלות…
יש הבדל אם אני לשה ביד לבין המיקסר?
ולמה להשתמש ביין? זאת הפעם הראשונה שאני שומעת על יין ולא על שמן זית וזה נוראה מעניין אותי למה..
ואת הפסטה לא עדיך קמח דורום?
תודה מראש!
היי חן
אין הבדל עקרוני בטעם אם לשים ביד או במיקסר, חשוב להקפיד על לישה ארוכה בשני המקרים.
לגבי היין, זה משהו שלמדתי מסבתא של פייטרו והוא מוסיף טעם מיוחד לפסטה.
אפשר להשתמש גם עם קמח דורום, בכל איזור באיטליה נהוג להשתמש בסוג קמח אחר, זה לחלוטין עניין של טעם.
אוקיי! תודה אני בהחלט ינסבה את היין!מוצא חן בעיניי.. ולגבי קמח באיזה סוג? יש משו יותר טוב מקמח דורום? אני אשמח לנסות רק אם יש לי את האפשרות
אז חוץ מגלגל השיניים שנשבר בקיצ'נאייד בגלל עומס יתר ( 🙁 ) זה המתכון הכי טוב לבצק פסטה שיצא לי להכין!!!
ובלי שמץ של ספק – הפסטה הכי טעימה שהכנתי! והבצק כל כך נוח לעבודה.
הכנתי רביולי ריקוטה ברוטב עגבניות ומשאריות הבצק הכנתי טליאטלה.
השתמשתי בקמח לבן רגיל וכמו שכבר אמרו לפני הוספתי עוד בערך רבע כוס יין לבן ורידדתי עד החריץ הדק ביותר במכונה (אצלי זה 7 או 8).
Definitely a keeper!
תודה!
תודה על התגובה זוהר! ללא ספק משמחת מאד
מה נותן ההוספת יין לבן לטעם ? עד כמה זה שונה מהמתכון הבסיסי של הפסטה ?
היין מוסיף טעם מיוחד לבצק, אני ממליצה.
הבלוג שלך מדהים ועשה לי חשק ללמוד להכין פסטה! יש לך המלצה לסוג מסוים של מכונה? (המליצו לי על המכונה של ארקוסטיל)
היי לירז, תודה! אני משתמשת במכונת אימפריה ומאד מרוצה. לא ניסיתי אחרות אבל אני מאמינה שאלו הביתיות הן פחות או יותר באותה הרמה.
הבלוג שלך מדהים ועשה לי חשק ללמוד להכין פסטה! יש לך המלצה לסוג מסוים של מכונה? (המליצו לי על המכונה של ארקוסטיל)
אני משתמשת באימפריה
היי,
נראה מדהים והבלוג נהדר!
שאלה- היבוש על השיש למשך 24 שעות: על איזה עונה אנחנו מדברים? הביצים לא עשויות להתקלקל בחום הישראלי כל כך הרבה זמן בחוץ?
היי אבי- אני הכנתי והפסטה התקלקלה לי… כנראה בגלל הביצים 🙂
הייבוש של הפסטה מאפשר לשמור אותה יותר זמן. חשוב להקפיד על סביבה קרירה ומאווררת היטב. אם אין את התנאים האלו בביתך אז ניתן לדלג ישר לשלב הבישול/הקפאה
בלוג מהמם!!! כל פעם כשאני נכנסת אני שוקעת ומשוטטת לי להנאתי בין המתכונים. אני מכינה פסטה בבית ואני בהחלט אנסה עם היין שזה פעם ראשונה שאני נתקלת במתכון כזה. הצילומים בבלוג מעלפים!! וכייף לך שיש את הסבתא כדי ללמוד ממנה.
תודה רבה יהודית!
היי שרון, נראה מהמם!!! חיה את החלום האיטלקי:)
האם אני גם צריכה להשאיר לייבוש את הפסטה ל24 שעות או שאפשר לוותר על התהליך?
תודה:)
אפשר לוותר על התהליך ולבשל ישר את הפסטה או להקפיא אותה
בוקר טוב, רציתי לשאול- ייבשתי את הפסטה 24 שעות בחוץ והיא התקלקלה לי… כלומר אחרי בישול היה לה ריח של מקולקל יכול להיות שאסור להשאיר כל כך הרבה זמן בחוץ? אולי אם אני רוצה להקפיא אז פשוט להכין ולהכניס להקפאה?
האם אפשר לאכול את הפסטה אחרי שעה של ייבוש או
שצריך בכל זאת ל 24 שעות
הכנתי היום לאחר שנתקלתי רק אתמול בבלוג. הפסטה הכי טובה שהכנתי עד היום. מושלם!!! תודה רבה