EVERYDAY

PASTA

ישראלית על האגם

פשטידת ארטישוק

מאפים ובצקים

Torta verde

Panetteria

עוגה ירוקה – ככה קוראים לפשטידת הזאת באיטלקית, היא מגיעה מליגוריה, המחוז הצפוני שגובל עם צרפת ומשם מגיעה גם המשפחה של אמא של פייטרו. בקיץ מכינים אותה עם קישואים מזן שגדל רק באזור הזה ובחורף עם ארטישוק מהסוג עם הקוצים, שאופייני גם הוא לאזור. יש לפשטידה הזאת גם גירסאות עם תרד, עם עלי סלק ואפילו עם אורז אבל אני מביאה לכם את המתכון המקורי של סבתא של פייטרו. הסוד הגדול להצלחה, כמו בכל המתכונים האיטלקים – לבחור בחומרי גלם מקומיים, איכותיים וטריים.

1

  • עוגת ארטישוק ירוקה
    תבנית עגולה 28 ס"מ
  • למילוי
  • 4-5 ארטישוקים (עדיף טריים)
    1 בצל קטן
    3/4 כוס פרמזן מגורד
    3 ביצים
    טימין
    מלח פלפל
  • מנקים את הארטישוקים – מקלפים את העלים הקשים, חותכים את את הקצוות העליונים, חוצים לאורך, מנקים את "השערות" וחותכים לרצועות דקות (אם יש לכם ארטישוק עם הגבעול, משתמשים גם בו). את חתיכות הארטישוק מניחים בקערה עם מים ולימון כדי למנוע השחרה. מטגנים במחבת בצל קצוץ, מוסיפים את הארטישוקים, מלח, פלפל וטימין. מכסים את המחבת ומבשלים על אש נמוכה עד שהארטישוקים התרככו לחלוטין (אפשר להוסיף מעט מים במידת הצורך). טורפים ביצים בקערה, מוסיפים את גבינת הפרמזן ואת הארטישוקים לאחר שהתקררו לחלוטין. **ניתן לגוון ולהוסיף גם חצי כוס אפונה או גבינת ריקוטה טרייה.

3

  • לבצק
  • 2.5 כוסות קמח לבן
    כחצי כוס שמן זית
    מים – כמה שצריך
    מלח
  • מניחים את הקמח על משטח עבודה, יוצרים גומה באמצע ויוצקים פנימה את השמן והמלח. מתחילים לערבב את החומרים יחד ומוסיפים מים כמה שנדרש כדי ליצור כדור בצק. על הכדור שנוצר מזלפים מעט שמן זית וממשיכים ללוש אותו כעשר דקות. חוזרים על פעולת הזילוף עוד פעמיים – שלוש תוך כדי לישה עד שלבסוף מתקבל בצק רך ואלסטי לעבודה.
  • מחלקים את הבצק שהתקבל לשניים, מרדדים את החלק הראשון לדף דקיק כמעט שקוף, מעבירים לתבנית משומנת, מברישים את הבצק בשמן זית ודוקרים בעזרת מזלג מספר פעמים. מעבירים פנימה את המילוי, מרדדים באותו אופן את החלק השני של הבצק, מניחים על המילוי, מסלסלים את הקצוות, דוקרים במזלג ומברישים בשמן זית. אופים כ -45 דקות בתנור שחומם מראש על 180 מעלות.

La torta verde è una specialità della cucina ligure. Il lato materno della famiglia di Pietro arriva dalla Liguria e a casa non mancano mai le ricette tradizionali della Riviera. Gli ingredienti principali di questa torta cambiano con le stagioni, i più famosi sono le zucchine trombette in estate e i carciofi spinosi d'Albenga in questo periodo dell'anno. Vi porto la ricetta di famiglia, il trucco, come in tutte le ricette, é usare prodotti freschi e locali.

2

  • Torta verde di carciofi
    Teglia da 28 cm
  • Ripieno
  • 4-5 Carciofi
    1 cipolla piccola
    1 etto di parmigiano
    3 uova
    Timo o maggiorana
    sale e pepe
  • Pulire i carciofi e tagliarli a fettine mettendoli mano a mano in una ciotola con acqua e limone per non farli scurire. In una padella far rosolare la cipolla tagliata fine, unire i carciofi, sale, pepe e il timo e fare cuocere finché non saranno morbidi (se necessario aggiungere poca acqua). In una terrina sbattere le uova, unire il parmigiano e i carciofi già raffreddati.
  • ** Volendo si può aggiungere anche un pugno di piselli, bietole o una porzione di ricotta fresca.

6

  • Sfoglia
  • 2.5 bicchieri di farina 00
    1/2 bicchiere ca. di olio d'oliva
    acqua q.b
    sale
  • Disporre la farina a fontana ed unire con un pizzico di sale e l'olio. Aggiungere acqua quanto basta per avere un panetto elastico. Aggiungere un filo d'olio e continuare a lavorare la pasta per circa 10 minuti, aggiungendo ancora 2-3 volte l'olio. Alla fine la pasta deve risultare liscia e morbida.
  • Dividere la pasta in due, stendere la prima porzione in una sfoglia sottile quasi trasparente. Ungere la teglia, foderare con la sfoglia, spenellarla con olio e  bucherellarla. Disporre il ripieno e ricoprire con la seconda sfoglia. Spennellare sempre con l'olio, bucherellare e infornare a forno preriscaldato a 180 gradi per ca. 45 min  o finché non risulta bella dorata.

Buon appetito

  1. isi

    האם לא צריך להוציא את ה"שערות" שבבסיס הארטישוק?

    1. Sharon
      Sharon

      בהחלט, תודה על ההערה – תיקנתי במתכון. אגב כאן, לא לכל סוגי הארטישוקים יש שערות.

  2. ריבי מהמעבדבדה

    כאן אפשר רק לחלום על ארטישוקים כאלה. מעלף.

  3. לבנת

    כל פעם אני נהנית מחדש לקרוא את הפוסטים שלך. יישר כוח

  4. וויני

    ניראית מעולהההההההההה והיא כל כך מיוחדת!!
    אף פעם לא אכלתי פשטידה כזאת, ואני בהחלט מתלהבת מהרעיון

    ממש אהבתי!!

  5. Terry

    Deve essere buonissima, adoro i carciofi! La tua oltre che buona è anche bellissima, perfetta! 🙂 complimenti!

  6. שירי

    תודה יצא נהדר ,מתכון מעולה ,

  7. טעמים שרואים מכאן

    אוי, איך בא לי פרוסה מהדבר הנפלא הזה 🙂
    אני תמיד מחפשת מתכונים חדשים עם ארטישוק, הירק הכי לא מוערך שיש. גזרתי ושמרתי 🙂

  8. Veronica/Veronica's Budget

    הי שרון,
    זה נראה מדהים. ארטישוקים עוד לא ניסיתי לבשל. נראה לי סיבה מצויינת לנסות 🙂
    ורוניקה

  9. פיית העוגיות

    לא יכולה להסביר כמה בא לי לשבת אצלך במרפסת, ולאכול מזה פרוסה שמנמנה…
    ירק מהמם שכמותו

COMMENTS